Rozhovor: Jak vydělat na kybernetických mincích

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 4. 2013 22:10
Rozhovor s Tomášem Zvalou, který dokázal vydělat na měně Bitcoin
Foto: Bitcoin

Rozhovor - "Euro dostává konkurenci, neočekávanou a svým způsobem ilegální. Tato nová měna se nazývá Bitcoin. Vzniká na tisících počítačů, decentralizovaně na internetu, a představuje tak určitý druh anarchistických peněz."

Takto ve svém starším textu představil Bitcoin německý deník Die Welt. Mezitím cena digitálních mincí, které vznikají pomocí komplexních početních operací na tisících počítačů, raketově stoupala. Vydělali na tom mnozí.

Mezi nimi i Čech Tomáš Zvala, který souhlasil s rozhovorem pro deník Insider; dopředu ovšem odmítl otázky, které se týkají jeho osobně. To, že v posledních měsících kyber měna posílila z 30 dolarů za kus na 200 a potom zpátky na 50, za riziko nepovažuje. "S pokračující krizí eurozóny se totiž k Bitcoinu coby bezpečnému přístavu bude uchylovat stále více investorů a rostoucí poptávka požene cenu dlouhodobě nahoru," myslí si Zvala.

Insider: Podařilo se vám na Bitcoinech vydělat. Prozradíte, jakou částku?

Investoval jsem plus minus tisíc dolarů a v tuto chvíli disponuji zhruba 140 Bitcoiny, což bylo v pátek ráno přes 17 tisíc dolarů. Takže jsem 16 tisíc v plusu (tedy 317,4 tisíce korun, pozn. red.). Jelikož ale pořád čekám, že měna poroste, a snažím se držet většinu v Bitcoinech, tak se může stát, že to spadne na nulu a zas nebudu mít nic.

Jakým způsobem Bitcoiny získáváte? Nakupujete na burze, nebo je těžíte?

Těžím. Poprvé jsem s Bitcoinem přišel do styku před třemi lety, v době, kdy měl cenu asi jednoho centu. Vytěžit blok, tedy 50 Bitcoinů, bylo strašně snadný, stačil na to úplně libovolný počítač.

Přečtěte si celý obsáhlý rozhovor v placeném deníku Insider: Jak vlastně těžba těchto peněz na internetu probíhá a jaká jsou úskalí?

 

Právě se děje

Další zprávy