Pozor na zpoždění vlaků, Němci v sobotu stávkují

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 9. 2014 20:29
Strojvůdci Deutsche Bahn chtějí vyšší mzdy a kratší pracovní dobu. Protestovat budou v sobotu ráno.
Německý rychlovlak ICE
Německý rychlovlak ICE | Foto: DB

Berlín - Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vyhlásili na sobotu od 06:00 do 09:00 stávku.

Protestní akcí chtějí podpořit své požadavky na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby, uvedla dnes televize ARD. Zatím není jasné, jaké bude mít stávka dopady na vnitrostátní a mezinárodní železniční dopravu.

Podle Českých drah (ČD) ale ovlivní některé regionální přeshraniční spoje mezi Německem a Českou republikou.Strojvůdci největšího německého železničního dopravce  vyhlásili stávku na sobotní ráno. Protestní akcí mezi šestou a devátou hodinou chtějí podpořit své požadavky na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby.

Zatím není zřejmé, jaký bude mít stávka dopad na vnitrostátní a mezinárodní železniční dopravu. Není ani jasné, zda bude mít nějaký dopad na železniční spojení s ČR.

Strojvůdci DB stávkovali za zlepšení platových podmínek už v pondělí večer. "Ze strany zaměstnavatele ale od té doby nedošlo ani k nejmenšímu posunu," prohlásil nyní šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky.

"Opatření v dálkové dopravě se ve spolupráci s německou stranou připravují, " uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Informace zveřejní ČD na svém webu ještě v pátek večer. Výluky nebo zpoždění budou mít regionální spoje mezi Libercem a Drážďany, mezi Drážďany a Tanvaldem a v úseku Špičák - Platting. Také další vlaky se mohou po skončení stávky zpožďovat.

Do Prahy mají jet v tu dobu tři vlaky

V sobotu by v uvedeném časovém období měly být na cestě z Berlína do Prahy vlaky EN 457 a EC 171, na cestě z Mnichova do Prahy vlak Ex 351. Při pondělním protestu nabraly dálkové spoje na českém území podle Českých drah zpoždění od jedné do tří hodin.

 Odbory žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 tisíci a 46 tisíci eury ročně, tedy v přepočtu mezi 998 tisíci a 1,27 milionu korun. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

GDL kvůli sporu s vedením DB uspořádal tříhodinovou stávku už v pondělí večer. Protest tehdy zasáhl především příměstské vlaky, řada z nich byla zrušena. Na regionálních a dálkových spojích nabíraly vlaky zpoždění. Přestože GDL uváděl, že pondělní stávka by měla postihnout zejména nákladní dopravu, nakonec bylo podle DB zpožděno 150 osobních vlaků a 50 nákladních.

 

Právě se děje

Další zprávy