Přijde čtvrtý operátor? Začíná nový pokus o aukci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
15. 8. 2013 10:30
Zájemci se mohou hlásít do konce září, samotná aukce začne do poloviny listopadu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Česko by mohlo ještě do konce letošního roku získat čtvrtého „velkého" mobilního operátora. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve čtvrtek oficiálně zahájil druhý pokus o jeho nalezení.

Zveřejněním podrobných podmínek nyní regulátor zahájil aukci volných kmitočtů pro mobilní sítě LTE. Kromě toho, že má vést k rozvíjení sítí pro rychlý internet po celé republice, má přinést také konkurenta pro stávající trojici Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone.

„Finální podmínky jsou pozvánkou pro stávající i nové operátory. Doufám, že to přijmou a nebudou dále zpochybňovat právo ČR na rychlou a moderní síť," vzkázal předseda ČTÚ Jaromír Novák především stávajícím operátorům, kteří předběžné podmínky nové aukce už dříve napadali.

Souhrn vyvolávacích cen, s nimiž aukce odstartuje, je 8,72 miliardy. Zájemci o nového operátora mají vyhrazeno nejlukrativnější pásmo s vyvolávací cenou ve výši 2,22 miliardy. Právě to je největší rozdíl oproti první aukci, která skončila nečekaným krachem v březnu letošního roku.

„Primárním cílem pro nás není okamžitý výnos. Jde nám především o benefity pro koncové uživatele, čemuž jsme uzpůsobili parametry aukce," řekl Marek Ebert, náměstek předsedy ČTÚ.

Zájemci o účast v aukci mají nyní čas do konce září na podávání přihlášek. Během této doby tedy bude jasné, kolik se najde zájemců o provozování čtvrtého operátora. Zájem deklarovaly společnost PPF Mobile Services či Dial Telecom ve spolupráci se zahraničními investory.

Do půlky října pak ČTÚ plánuje nabídky vyhodnotit a v půlce listopadu má odstartovat samotná elektronická aukce, během níž začnou zájemci „přihazovat".

ČTÚ nyní orientačně počítá s tím, že k přidělení kmitočtů dojde ještě do konce roku 2013.

Nové podmínky se nelíbí operátorům

Proti navrženým podmínkám nové aukce se ozvali všichni tři stávající operátoři. Těm nejvíce vadí, že třetina lukrativního pásma 800 MHz je vyčleněna pouze pro možného čtvrtého operátora.

Například T-Mobile označil vyhrazení části kmitočtů za "neodůvodněné zvýhodnění nového operátora, které naplňuje znaky veřejné podpory". Stávající operátoři považují vyčlenění části kmitočtů pro nového hráče za diskriminaci a jejich zástupci nevyloučili, že se proti podmínkám aukce budou bránit u soudu.

„Soudních žalob se nebojíme. Finální návrh je v souladu s legislativou EU i se zákonem o elektronických telekomunikacích," reagoval Novák.

Předchozí aukci kmitočtů ještě pod vedením Pavla Dvořáka ČTÚ v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy