První česká storna zájezdů do Egypta, jezdí se ale dál

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
15. 8. 2013 21:00
Pokud mají strach, mohou bezplatně změnit destinaci, slibují cestovní kanceláře.
Opuštěné pyramidy v Gíze.
Opuštěné pyramidy v Gíze. | Foto: Martin Novák

Praha - Cestovní kanceláře kvůli nepokojům v Egyptě registrují první storna pobytových zájezdů k Rudému moři, zájem lidí o last minute zájezdy do egyptských letovisek ale neklesá.

Firo tour registruje od středy dva požadavky na zrušení koupeného zájezdu do Egypta. Klienty vozí pouze do středisek Hurghada a Marsá Alam, kde je situace klidná. Zároveň zrušila fakultativní výlety do Káhiry, Luxoru a Asuánu a noční výlety.

"Klienti se na situaci ptají a zaznamenali jsme pouze několik žádostí o změnu termínu či destinace. Na poptávku současná situace zatím nemá vliv," komentuje marketingový ředitel CK Čedok Tomáš Brejcha.

Aktuální situace v Egyptě se neprojevila na zájmu lidí ani podle serveru Dovolena.cz. "V případě, že se nebezpečí přesune i do turistických letovisek, budeme okamžitě reagovat. V současné chvíli máme zprávy, že naši partneři ruší převážně poznávací zájezdy, které mají za cíl cesty problematická města," uvádí produktový manažer serveru Petr Pěcha.

"Jsou zrušeny fakultativní výlety, ale klientům to nevadí. Užívají si dovolenou u moře a zůstávají v resortech," popisuje současnou situaci v letoviscích marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

"S klienty, kteří mají koupený zájezd do Egypta na nejbližší odlety jsme připraveni řešit aktuální situaci individuálně, jednou z možností je například i přebookování na jiný termín či jinou destinaci," dodal Šatný.

Místo Egypta lze jet jinam

Cestovky přitom klientům, kteří se rozhodnou do neklidné oblasti vyjet, nabízejí různé kompenzace. CK Fischer například umožňuje klientům, kteří si již zájezd zakoupili, bezplatnou výměnu destinace, stejně tak Exim Tours.

"Pokud by někdo, kdo má odletět tento víkend, chtěl změnit destinaci, tak mu to bezplatně umožníme," říká mluvčí cestovky Stanislav Zima. Výjimka se ale podle něj zatím týká jen nejbližších odletů s tím, že jinak se postupuje klasicky podle cestovní smlouvy.

CK Alexandria řeší podle Šatného s každým zákazníkem situaci individuálně, a jak říká mluvčí, možná je i změna místa dovolené. "Klienty, kteří mají do Egypta na dovolenou odcestovat v nejbližších dnech, budeme pravidelně informovat o aktuální situaci na našem facebookovém profilu," dodává Šatný.

 

Právě se děje

Další zprávy