První důkaz, že krize odejde: Rekord obchodníků

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 12. 2009 9:29
Bilance obchodu skončila přebytkem 17,5 miliardy korun, což je o 22 miliard víc než před rokem
Německé šrotovné ještě stihlo vyhnat přebytek českého zahraničního obchodu vzhůru.
Německé šrotovné ještě stihlo vyhnat přebytek českého zahraničního obchodu vzhůru. | Foto: Reuters

Praha - Historický rekord si po roce ekonomické krize připsala Česká republika. Její obchodování se zahraničím dopadlo v říjnu nejlépe od počátku její existence.

Vysoko nad odhady analytiků vyhnaly totiž poslední týdny německého šrotovného bilanci českého zahraničního obchodu. Podle údajů Českého statistického úřadu skončil v říjnu přebytkem 17,5 miliardy korun.

To v porovnání s loňským rokem představuje zlepšení o 22,7 miliardy. Odhady analytiků se přitom pohybovaly kolem osmi miliard přebytku.

Po roce krize

Je to také poprvé, kdy se srovnávají tvrdé ekonomické údaje ovlivněné krizí. Ta se v českých statistikách projevila právě před rokem.

"Přebytku pomohly ceny ropy a stále ještě doznívající německé šrotovné. Nicméně i tak jde o výsledek velmi dobrý. Přebytek české obchodní bilance letos již překonal 135 mld Kč, což představuje zhruba 3,5 procenta hrubého domácího produktu," komentoval výsledky Pavel Mertlík, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Zároveň upozornil, že v porovnání s ostatními zeměmi střední Evropy si Česko vede jednoznačně nejlépe. A dává navíc naději, že krize skutečně začíná odeznívat.

Statistický úřad potvrdil, že na tento výsledek měl vliv hlavně menší deficit obchodu s minerálními palivy, který se snížil o 10 miliard korun, a také vyšší přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky. Ten v porovnání se zářím stoupl o 5,2 miliardy korun.

Růst přichází

"Říjnové výsledky zahraničního obchodu byly primárně ovlivněny nízkou srovnávací základnou loňského roku, kdy se již plně projevil pokles zahraniční poptávky v důsledku nástupu globální recese. Zároveň se ale do výsledku již promítá současné oživení u našich obchodních partnerů," říká ředitel Odboru ekonomických analýz MPO Jaroslav Vomastek.
 
Upozornil, že český i německý HDP už dvě čtvrtletí za sebou rostou. To znamená, že to nejhorší už mají obě ekonomiky za sebou. "To ale neznamená, že jsou už v dobré kondici. Jakmile se však EU v čele s Německem vzpamatuje, můžeme i my očekávat zlepšení situace," dodal Vomastek.

Od září do října se mírně zvýšil vývoz z České republiky - o 0,2 procenta, dovoz poklesl o 2,8 procenta. V porovnání s loňským rokem byly poklesy vyšší. U vývozu o 11,2 procenta, dovoz pak klesal o 21,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy