Bakala otočil, prodá výhodně byty nájemníkům

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
20. 9. 2013 13:50
Definitivní rozhodnutí padlo na úterním zasedání představenstva BXR v Amsterodamu.
Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - Majitelé OKD, finančník Zdeněk Bakala se svými partnery ze společnosti BXR, chtějí uklidnit výbušnou situaci na Ostravsku vstřícným gestem. Změnili své léta zamítavé stanovisko a jsou ochotni prodat nájemníkům za zvýhodněných podmínek část ze 44 tisíc bytů, které v regionu vlastní prostřednictvím firmy RPG Byty.

Definitivní rozhodnutí padlo na úterním zasedání představenstva BXR v Amsterodamu. „Bylo rozhodnuto, že se začne připravovat koncepce, podle níž by se prodala část bytového fondu nájemníkům," řekl mluvčí RPG Byty Petr Handl.

Podmínky zatím neznámé

Jde zatím jen o první krok, nejsou totiž známy ani podmínky prodeje, ani počet bytů, jichž se Bakala a spol. chtějí tímto způsobem zbavit. Prodej rozsáhlejšího majetku je právně problematický - firma RPG Byty letos na jaře vydala dluhopisy za 10 miliard korun. Za dluh ručí svým majetkem, především bytovým fondem.

V RPG Byty z vypůjčené částky zůstalo jen 1,3 miliardy korun, většina odplynula do mateřské BXR na splátky předchozích půjček a masivní dividendu. Podle informací ze zdrojů blízkých RPG proto chystají majitelé model, kterým by při případném prodeji majetku věřitelům garanci kompenzoval. Každopádně je prodej většího počtu bytů třeba předjednat s držiteli dluhopisů.

"Je to ale právně řešitelná operace," řekl Aktuálně.cz jeden z Bakalových konzultantů.

Otázka je, zda se majitelé RPG dokáží shodnout s nájemníky na podmínkách prodeje. Před týdnem, tedy ještě před úterním jednáním v Amsterodamu, si obě strany vyměnily své představy o celé operaci. A šlo o zcela protichůdná stanoviska.

Shoda zatím panuje pouze v tom, že byty by nekupovali individuálně jednotlivé domácnosti, ale bytová družstva, vytvořená v jednotlivých domovních vchodech.

Pro RPG jde o značné zjednodušení - nehrozilo by, že bude mít domy s částečně prodanými, částečně vlastními byty. A pro kupující jde o šanci, jak operaci zvládnout finančně: domácnosti by si nemusely na koupi brát úvěry a hypotéky. Peníze by si půjčilo družstvo, jemuž by členové cenu bytu postupně spláceli formou měsíčního nájemného.

Připravujeme další podrobnosti.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy