Jak vybrat rychlovarnou konvici a čemu se vyhnout

Andrea Berniová
30. 11. 2012 11:23
Čaj i kávu si díky ní uvaříte opravdu rychle. Jaký rozdíl je v různých rychlovarných konvicích na trhu? A které raději nekupovat?

Rychlovarná konvice, to je vděčný pomocník v domácnosti. Díky ní nemusíte vodu zdlouhavě ohřívat na sporáku. Stačí stisknout jedno tlačítko a za malou chvilku už si můžete zalít kávu či čaj. Ohřívání vody v rychlovarné konvici je navíc mnohem úspornější než na sporáku.

Můžete vybírat z mnoha druhů a velikostí konvic, které také nabízejí různé funkce. Nejlevnější konvice seženete už v řádech stokorun. Mívají ale jednoduchý a ne vždy atraktivní design a většinou žádné zvláštní funkce nenabízejí. Pokud vám na vzhledu konvice nezáleží a stačí, že uvaří vodu, pak si mezi těmito druhy určitě vyberete.

Chcete plastovou, anebo nerezovou konvici?

Prodávají se konvice z bílého či černého plastu, ale také s barevnými ornamenty, třeba květinovými. Pak je tu konvice z nerezu, která většinou vypadá luxusněji. Za tu si ale připlatíte. Většina konvic dnes také mívá filtr, který by do vašeho šálku neměl propustit vodní kámen. Obzvlášť v oblastech, kde je tvrdá voda, tento doplněk oceníte.

Co se týče funkcí, můžete si koupit konvici, která se dokáže sama vypnout těsně před dosažením bodu varu. To se hodí třeba při přípravě cappuccina. U dražších modelů můžete nastavit libovolnou teplotu, při které se má konvice vypnout. To je užitečná funkce, třeba pokud nechcete mít horký čaj, ale jen teplý tak akorát k pití.

Pozor na nekvalitní rychlovarné konvice

Konvici raději kupte ve specializovaném obchodě s elektronikou či v jiném důvěryhodném obchodě. Neriskujte koupi podezřele levné konvice od neznámého výrobce či distributora - může být velmi nekvalitní. Možná jen brzy přestane správně fungovat - může to ale dopadnout hůř.

Když konektor (tedy místo, kde je konvice spojena s podstavcem) není kvalitní, může přestat fungovat ochranná záklopka. Ta jinak chrání kontakty pod napětím, takže se jich nemůžete nechtěně dotknout. Pokud záklopka nefunguje, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

 

Právě se děje

Další zprávy